Commerce Bank

This location of Kansas City-based Commerce Bank is the bank’s hub in the Columbia area. The parking lot, traffic circulation and building interiors are organized around convenient public access, with a teller area in the middle near the entrance and a horseshoe of offices wrapping around it. A tower on the northwest corner makes the bank a visual landmark and houses a conference room with a dramatic high ceiling. The building is heavily insulated, with double insulation beneath the roof, the structure’s largest thermal bridge. Nick Peckham designed Commerce Bank while at Peckham & Wright Architects.

Rustic Hunting Cabin

Our clients bought this authentic hunting cabin on a bluff near Ashland, Missouri, in a state of disrepair. To create a home the couple would enjoy into retirement, Peckham Architecture updated the kitchen and bathroom and added a master bedroom and closet with a basement workspace beneath. The master addition and new deck offer dramatic views stretching miles down the Missouri River. For energy efficiency, we installed new thermal insulation and a Mitsubishi heat pump. We also replaced the siding and roof and designed a freestanding garage to match the rustic style of the cabin.

Hunt Residence

This 3-story Redwood home in Columbia, Missouri features several levels of decks and a greenhouse to harvest heat in winter and start plants in spring. The home’s green technologies include an active solar water heater and trombe wall: a passive solar wall that absorbs winter sun and slowly releases heat overnight. The home appears in the book Passive Solar Architecture: Heating, Cooling, Ventilation, Daylighting and More using Natural Flows (2011). Nick Peckham designed this residence as his family home while at Peckham & Wright Architects. He sold it to the Hunt family in 1989.

For more interior and exterior photos, view this project on Houzz.

Goodell Barnes Residence

These clients grow their own food and wanted a cost-efficient home with minimal carbon footprint that fit their lifestyle and rural property near Columbia, Missouri. The home has a ground-source heat pump and a fan positioned in the central cupola to push rising heat downward in winter and minimize heat loss. Natural light filters through barn-like wooden beams, giving the interiors a serene glow. On one end, an open kitchen, living and dining area connects with a garden workroom. The opposite end holds bedrooms and bathrooms. A covered porch provides outdoor seating overlooking the prairie grass. The homeowners enjoy researching and experimenting as deep green technology evolves. They say the home will always be a work in progress.

Peckham Architecture Headquarters

Peckham Architecture’s LEED Platinum home headquarters is Missouri’s first Passive House Institute US (PHIUS) Certified building. The fully accessible home features a 1,200-square-foot office and 2,500 square feet of living space for Nick and Diane Peckham, plus a garage and unheated 3-season porch. A photovoltaic system makes our headquarters net-positive, which means this building produces more electricity than it consumes. Super insulation, LED lighting, energy recovery ventilation, an instant hot water heater and Energy Star appliances further reduce the building’s energy requirement. This project has appeared in the Columbia Business Times and Columbia Missourian.

For details on this project, visit our blog or watch our documentary series about it.

Cottage Grove

Located on the site of a previous farmhouse in Columbia, Missouri, Cottage Grove is a clustered community of 16 2-bedroom cottage homes for young families and professionals. Designed for Evorg Properties, the 1.8-acre village features sustainable materials, water-saving appliances and other energy efficient elements, with a central courtyard for common use. The community’s classic appearance was designed to blend well with the older existing homes nearby.

Newman Center Addition

This proposed addition to St. Thomas More Newman Center was designed to meet the multi-dimensional needs of Catholic students at the University of Missouri in Columbia. The curve and height of the building’s front elevation compliment the nearby business school and symbolize the embrace of the Church for her people. In addition to a large gathering space, the addition includes offices for Center volunteers and employees. An expanded library space features individual study carrels positioned along a second-story window overlooking campus. Symbolically and physically, the vantage reinforces the continuity of students’ spiritual and academic lives. This project is currently on hold pending funding.

Eco Schoolhouse

Rated LEED Gold by the U.S. Green Building Council, the Eco Schoolhouse at Grant Elementary is the most energy efficient school building in Columbia, Missouri. Nick Peckham, then of Peckham & Wright Architects, designed the project as a gift after a classroom trailer was devastated by fire. All materials were produced locally, with the farthest source just outside Jefferson City. The Eco Schoolhouse demonstrates conservation, recycling and environmental awareness. Peckham coordinated donations of time, money and supplies from local engineers, contractors, suppliers and volunteers to complete the schoolhouse, which opened in 2008.

For more interior and exterior photos, visit this project on Houzz.

 

 

MU STADIUM & TRACK

This world-class sports complex hosts University of Missouri track, women’s soccer and women’s softball events in one facility. The design epitomizes cost-saving and efficiency without sacrificing quality. A bi-directional press box faces the custom track and soccer field on one side and softball stadium on the other. A shared parking lot and shared public restrooms and locker rooms also service the complex. Nick Peckham designed this project while at Peckham & Wright Architects.

NORTH LIGHT BUILDING

The mixed-use North Light Building in downtown Columbia, Missouri includes ground-floor commercial storefronts and 12 spaces usable as apartments or offices. The steel-framed brick building is LEED Certified and received an AIA Mid-Missouri Design Award. The six live/work spaces on the west side are served by a coded elevator on Walnut Street that opens directly into tenants’ living rooms. To prevent unneeded construction and reserve square footage for tenants, the spaces on the east utilize the city’s parking garage stairs and elevator. Each level has adjacent parking spaces.

For more interior and exterior photos, view this project on Houzz.